Advanced Nutrition Products

INKLÄMNINGSSKADA – AXEL

Det verkar som att det råder någon typ av axelhysteri just nu! Alla (inklusive jag själv) vill ha ett par snygga axlar. Men…det är ju så otroligt lätt att överträna just axlarna och få skador. Senast igår var det en kille på gymmet som undrade vad impingement var och om det fanns några tips om hur man ska träna. Att det knakar i lederna är oftast inget farligt men gör det ont är det ju dags att ta sig en funderare… För att få rätt diagnos direkt bör man besöka någon som verkligen kan idrottsskador. Jag chansade en gång och gick till en ”vanlig” sjukgymnast. Slutade med att jag fick fel diagnos, rehabade på helt fel sätt, fick mer ont och dubbelt så lång rehabtid. För er i Göteborg rekommenderar jag ju som alltid Stefan!

Inklämningsskada eller impingement i axelleden (subakromiala smärtor) utlöses pågrund av att det är för trångt i utrymmet mellan ledhuvudet på överarmsbenet och ”taket” i axeln som utgörs av skulderbladets yttre spets kallat akromion. Även det coraco-akromiala ligamentet utgör ”taket”.

Det finns massa strukturer (muskelsenor, ledband, slemsäckar) som kan komma i kläm i detta utrymme mellan överarmsbenet och ”taket” i axeln men framförallt är det supraspinatussenan, bicepsmuskelns långa sena samt slemsäcken som sitter under akromion som hamnar i kläm.

Primärt impingement – Utrymmet under akromion minskar pågrund av en sjukdomsprocess eller en skada på någon subakromiell struktur som försvagar eller förtjockar en sena. Även degenerativa förändringar (åldersförändringar) i själva leden i sig påstås kunna förklara syndromet.

Sekundärt impingement
– Utrymmet under akromion är inte minskat och det är inte tal om någon sjukdomsprocess utan inklämningen beror på en instabilitet/obalans i axelledens muskulatur.

Kolla in den här sidan för mer info om just inklämningsskador!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s