Advanced Nutrition Products

DANGER


Så fort jag blir stressad biter jag på naglarna, precis som på högstadiet, skitäckligt är det men man blir i alla fall påmind om att man måste stressa ner

Ja, vad ska man säga? I början av veckan var det ägg som var livsfarligt, nu är det träningskläderna. Ibland måste man ju välja var man vill lägga fokus. Kanske bäst att bara köra sitt eget race? Man kan ju faktiskt få det mesta här i livet att framstå som farligt om man analyserar tillräckligt mycket. Vad jag däremot är övertygad om är farligt är stress. Nu visar nya studier att långvarig negativ stress och depression kan göra att hjärnans volym minskar och att hjärnans celler kan tappa kontakten med varandra.

När vi är stressade under långa perioder och kanske till och med deprimerade finns det tecken som tyder på att vår hjärna tar skada. Hjärnans volym kan efterhand minska, med följden att de kognitiva och känslomässiga förmågorna försämras.

Bland annat tre effekter av långvarig negativ stress har identifierats:

*De återuppbyggande och reparerande funktionerna i kroppen störs. I förlängningen leder det till att kroppen blir mer skör och att risken för sjukdom ökar.
* Kroppens växlingar mellan spänning och avslappning rubbas. Sköldkörteln, blodtryck, dygnsrytm bland annat kan påverkas.
* Förändringar hos cellerna i vissa delar av hjärnan kan uppkomma, och då kanske framförallt i hippocampus som är viktig för våra minnesbilder. Här är dock forskningen fortfarande i ett begynnelsestadium.

Något av det bästa man kan göra för sin hälsa är nog banne mig att sluta stressa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s