Advanced Nutrition Products

LÖPARSTATUS

Fick tips om Mona Masris krönika i Sydsvenskan – Löptrenden som statusmarkör. Där står det bland annat:

Men vem är löparen 2012? Det enda man behöver är ett par skor, brukar fantasterna säga, vilket borde betyda att löpning passar människor i arbetarklassen. Men det är inte främst de som sätter på sig fotsensorer för att kuta i skogen. Löparen 2012 är istället den intellektuelle, och det är den intellektuelles springande som får oss att tala om en ”boom”.

Men löptrenden är falsk. Den är omgiven av klyschor om att springa för ”hälsans” skull, möjligtvis för att hålla kroppen ”i trim”, men få nämner det uppenbara: att löpning är bland det mest kaloriförbrännande man kan ägna sig åt.

De gånger man springer med andra, till exempel vid lopp, håller man fysiskt avstånd – klassiskt borgerligt manér – till skillnad från arbetarklassporter, som brottning, med mycket kroppskontakt.

Arbetarklass, falska löptrender, borgerlig manér…? Något säger mig att Mona inte ägnar sig åt löpning. Jag älskar att springa och visst är det en stor bonus att man får en snygg och stark kropp på köpet, vet faktiskt ingen som ägnar sig åt löpning som hymlar med detta. Men några borgare är de inte och vad jag vet så har de heller inga problem med närkontakt, kan dock bli jobbigt att springa nära/in i varandra – rörelsemönstret är ju inte riktigt detsamma som vid brottning.

Men, det finns andra anledningar till varför man en dag bestämde sig för att ta på sig joggingskorna. Varken status eller intellektualitet finns med på den listan.

  • En av de anledningarna heter endorfiner. Under löpning produceras de i stora mängder, utvecklade för att dämpa de ibland vilseledande smärtsignaler som kroppen också sänder ut. De är mångfaldigt starkare än ”vanligt” morfin och åstadkommer att träningspassen ibland förvandlas till rena lyckrusen.
  • Forskare har kunnat visa att hjärnans aktivitet under löpning påverkas på ungefär samma sätt som vid meditation och vissa former av berusning. Den vänstra hjärnhalvan, där kamrern och ordningsmannen inom oss huserar, praktiskt taget avsomnar, medan den högra, kreativa halvan blir desto livligare.
    Det är detta tillstånd de flesta konstnärer – de må vara skrivande, målande eller musikskapande – söker för att nå en större kreativitet.
  • Att leva på rörlig fot är att leva i enlighet med vår natur. Vi är ju en djurart som under årmiljoner utvecklats och anpassats till ett rörligt liv, på samma sätt som exempelvis människans bästa vän hunden. Släpp ut en hund i naturen och upplev dess enorma rörelseglädje.
  • Man mår bra och blir friskare av att springa. Samma goda effekter har som bekant inte sprit, knark och tobak.
    Inte sällan bryter man ett negativt beroende mot ett positivt. Bland löparnas brokiga skara finns inte bara många f d storrökare utan även ett inte obetydligt antal s k reformerade alkoholister och drogmissbrukare som i löpningen funnit sin räddningsplanka.
  • Löpning har med framgång använts som behandlingsmetod mot depressioner. Depressioner är ofta förbundna med en nästan total fysisk inaktivitet – som orsak och/eller som följd. Men löpningen åstadkommer kemiska förändringar i hjärnans signalsystem vilka bidrar till att häva depressionstillståndet.

Allvarligt talat så kan jag inte komma på någon som springer för att det skulle vara förknippat med en viss status. Mona – get your running shoes on.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s