Advanced Nutrition Products

BLODTRYCK

Blodtrycket mäts i mmHg och kallas till vardags för det övre trycket eller det systoliska – det tryck som uppstår i blodkärlet när hjärtat slår, och det undre trycket eller det diastoliska – det trycket som uppmäts mellan slagen.

Mycket blodtrycksmätning idag! Ett väldigt enkelt och effektivt sätt att kolla sina klienters hälsa. Oftast har man ju inte stenkoll på sitt blodtryck…

Ett normalt blodtryck bör ligga omkring 120/80 mm Hg och ett högt blodtryck överstiger 140/90 mm Hg. Idag har ca 1/4 av Sveriges befolkning högt blodtryck. En del får högt blodtryck pga sjukdomar men även vissa läkemedel kan höja blodtrycket, dessutom spelar arv och miljö in. Rökning, stress, övervikt, mycket stillasittande och hög alkoholkonsumtion är bara några av många faktorer som kan höja blodtrycket.

Ett högt blodtryck har negativa effekter på hjärta, njurar och blodkärl då de utsätts för hårdare förslitning än normalt. Det höga trycket kan skada innerväggen i blodkärlet och öka risken för åderförkalkning, och som om inte detta vore nog så medför ett högt blodtryck en ökad risk att insjukna i hjärnblödning, hjärt- och hjärninfarkt. Då många medicinerar mot högt blodtryck är det viktigt att som PT få reda på detta då medicineringen bestämmer hur träningen ska planeras. I första hand rekommenderas konditionsträning/raska promenader vid högt blodtryck:

Frekvens: 5-7 dagar i veckan
Intensitet: 40-70% av VO2 max
Duration: 30-60 minuter/träningstillfälle
Vid styrketräning rekommenderas många repetitioner med låg belastning motsvarande max 40-50% av 1RM. Dessutom bör övningar med huvudet nedåt och övningar med armarna över huvudet undvikas.

Be er PT att kolla blodtrycket, det är ett jättebra och enkelt sätt att hålla koll på sin hälsa!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s