Advanced Nutrition Products

Andra andningen

Har läst en hel del idrottsfysiologi på sistone, bl.a. om den så kallade andra andningen. Jag tycker att det är superintressant att veta vad som egentligen händer i kroppen när man tränar, för oftast blir ju effekten att man mår väldigt bra. Jag älskar att springa och framför allt när man liksom blir hög ute i joggingspåret. Varför blir man det då?

Vid träning med låg intensitet och monotona rörelser blir andningen djupare och mindre ansträngd efter ca 10-45 min. Pga att det utsöndras avslappningshormoner så känner man sig avslappnad fast man springer!

  • Endocannabinoider – cannabisliknande ämen som fungerar smärtstillande på hjärnan och stimulerar den till att bilda dopamin. Alltså en typ av bedövningsmedel.
  • Dopamin – kan vara beroendeframkallande och orsaken till att många idrottare känner en viss abstinens när de inte får träna.
  • Endorfiner – smärtstillande, ger även en avslappnande effekt och lyfter humöret. Brukar kallas kroppens eget morfin och kan vara beroendeframkallande.
  • Serotonin – ger en behaglig trötthetskänsla som gör att man presterar bättre.
  • PEA – påverkar humöret positivt och skapar tillsammans med endorfinerna ett lyckorus.
  • Anandamid – stimulerar samma lyckocentra i hjärnan som marijuana

Träning verkar alltså fungera på samma sätt som droger; man blir hög och det är beroendeframkallande! Idag vilade jag från löpningen men imorgon ska jag ut igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s