Advanced Nutrition Products

Stress

Körde bröst och axlar imorse, gick himla bra faktiskt! Måste bero på föregående veckas vila… Återhämtning är viktigt, så fort man börjar stressa kroppen reagerar den negativt både psykiskt och fysiskt. Jag är ingen lättstressad person men förra veckan var jag banne mig stressed out och det var inte en trevlig känsla. Stress är en instinktiv reaktion som alltid funnits hos människan och gör kroppen beredd på en fysisk ansträngning. Kroppen reagerar med ökad puls, förhöjt blodtryck och häftigare andning. Musklerna blir spända och immunförsvaret aktiveras när stresshormoner, bland annat adrenalin, pumpas ut. Om stressen blir långvarig kan kroppen skada sig själv i stället för att överleva.

Om stressen blir långvarig kan reaktionerna göra att vi blir sjuka. Immunförsvaret överbelastas och vi drabbas lättare av infektioner och problem med magen. Långvarig stress kan också orsaka eller bidra till högt blodtryck, värk i axlar och nacke, samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Eftersom kroppen är inställd på kamp pumpas energi ut i kroppen och släpper ut fria fettsyror som går ut i blodomloppet och kan skada kroppens kärl omkring hjärnan, i benen eller kring hjärtmuskeln. Högre halter av blodsocker och blodfetter ökar risken för diabetes och blodpropp. Det är lätt att tro att lösningen på stress och trötthet är att stoppa i sig sötsaker och energirik mat, men det ökar bara belastningen för kroppen ytterligare utan att det gör någon nytta.

Sedan urminnes tider är kroppen även inställd på överlevnad vid skador. Därför ökar blodets koaguleringsförmåga i kampsituationer, vilket också i längden ökar risken för blodproppar. Detta sammantaget innebär att även smala, vältränade personer som lever hälsosamt för övrigt ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar på grund av stressen.

För att kroppen och hjärnan ska fungera och må som bäst behövs en balans mellan de krav som du själv eller någon annan ställer och dina möjligheter att leva upp till dem. Om du under en längre tid lever med för höga krav riskerar du att stressen gör dig sjuk i kropp och själ.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s