Advanced Nutrition Products

Vad är transfetter?


Jag älskar croissants, tyvärr är de ofta fullproppade med transfetter…

Transfetter är härdade fetter, fett som har framställts industriellt. De används för att hålla flytande fett fast i rumstemperatur och är liksom gömda i sockerbomber som kex, bröd, godis, snacks, margariner, friterad mat, kakor, glass, wienerbröd, pulversoppor och en massa färdig mat. Och nej, det finns inget positivt med transfetter, Paulún förklarar detta mycket bra på sin hemsida:

  • Transfetter stör kroppens produktion av långkedjade fleromättade fettsyror som DHA och EPA
  • Transfetter ökar risken för astma, hösnuva och atopiska eksem hos barn
  • Transfetter ökar risken för hjärt-/kärlsjukdomar, dvs hjärtinfarkt, blodpropp, hjärnblödning etc, vilka hör till en grupp sjukdomar som står för mer än hälften av alla dödsfall i den industrialiserade världen.
  • Transfetter ökar risken för diabetes typ 2. Diabetes typ 2 är ett tillstånd då kroppens förmåga att reglera blodsockret är så försämrad att blodsockernivåerna blir ohälsosamt höga. Anledningen till detta är att insulinet inte fungerar som det ska längre, dvs de organ som muskler, lever och njure, som känner av insulin och då tar upp blodsockret, inte längre känner av insulinet.
  • Transfetter ökar risken för övervikt. Transfetter minskar insulinkänsligheten, vilket tvingar kroppen att använda alltmer insulin för att hålla blodsockret i schack. Insulin är kroppens mest fettbildande hormoner som trycker in fett i fettcellerna, och en dålig insulinkänslighet ökar därför fettinlagringen.

Tänk på detta nästa gång ni frossar i wienerbröd och godis, det är SÅ INTE VÄRT DET att förse kroppen med transfetter, det har verkligen ingen positiv inverkan på träningsresultat eller välbefinnande i allmänhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s