Advanced Nutrition Products

Get moving!

Fysisk aktivitet får hjärnan att bilda nya celler. Därför botar träning en lindrig depression lika effektivt som medicin.

Eftersom detta är bevisat i flera studier så tycker jag att det är j*vligt konstigt hur psykvården fungerar. Jag VET att det är hur lätt som helst att få hur många olika piller som helst utskrivna. Man kan få ökad dos också så man blir ännu goare. Att istället ordinera träning som medicin verkar tyvärr inte vara aktuellt. Sad, actually.

Depression brukar medföra att man får en tillfällig kognitiv svikt. Minne och inlärning fungerar sämre. Vid depression tar det längre tid för celler att nybildas i hjärnområdet hippocampus. Hippocampus som har en central roll för minne och inlärning verkar öka i volym av träning. Detta beror troligen på att koncentrationen av ett näringsämne som heter BDNF, brain derived neurotrophic factor, ökar och får hjärncellerna att kommunicera bättre. En annan möjlig mekanism är att man genom fysisk träning blir mer motståndskraftig mot stress. De fysiska reaktionerna under ett intensivt motionspass är ungefär desamma som vid akut stress. Hjärtat slår fortare, musklerna spänns, vi börjar svettas.

Depression gör kroppen stressad. Att vara sjuk i knoppen är en risk för att bli sjuk i kroppen och tvärtom. Många forskare tror att det är bra för oss att regelbundet utsätta kroppen för den här typen av stressreaktion. Människan är gjord för att blixtsnabbt bli alert av stress, men också för direkt återhämta sig när stresspåslaget inte behövs längre. Detta sker naturligt efter ett motionspass.

Jag älskar att träna och blir ju nästan lite smånere om det går en dag utan att jag får röra på mig. Jag tror definitivt att fysisk aktivitet är bra för den mentala hälsan och kan fungera som en behandlingsmetod istället för att trycka i sig en massa piller. Träning har dessutom inga negativa biverkningar som man behöver oroa sig för. Resultatet blir istället fit & hot.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s