Advanced Nutrition Products

Vad är Stevia?

Stevia rebaudiana är en växt som kan användas som ett sötningsmedel med naturligt ursprung som varken innehåller kalorier eller påverkar tänderna. I december 2011 godkändes Stevia som sötningsmedel i EU.

Det finns uppskattningsvis 280 olika arter av Stevia, varav Stevia rebaudiana är den art som fått störst uppmärksamhet för sina sötande egenskaper. Stevia rebaudiana hör till familjen Asteraceae, de korgblommiga växterna. Växten kallas även sötflockel, sockerplanta och honungsplanta. Stevia kan bli mellan 40 och 100 cm hög.

Denna växt som har sitt ursprung i norra delarna av Sydamerika, Brasilien och Paraguay, har i över 1500 år använts av Guaranay- indianerna som sötningsmedel, medicinalväxt och medicin. Till Europa kom stevian från Sydamerika med spanska erövrare redan under 1500- talet.

Stevia kan användas som alternativ till socker och syntetiska sötningsmedel. Accepterat dagligt intag (ADI- värdet) är 7,9 mg/kg, per dag, men högre doser rekommenderas inte. Steviosid, som utgör huvudkomponenten i Stevia anges vara 300 gånger sötare än socker. Torkade blad av Stevia är ungefär 18-45 ggr. sötare än socker.

Stevian innehåller inga kalorier, är helt naturlig, värmestabil, är inte cancerframkallande, inte beroendeframkallande och är säker att använda även för diabetiker, då den inte påverkar blodsockret. S. rebaudiana har visat sig ha en blodtryckssänkande effekt, som vid mycket hög dos kan vara för kraftig och diabetiker bör också vara försiktiga då det gäller höga doser av Stevia. Steviabladen har hög näringsdensitet, lågt kaloriinnehåll och innehåller dessutom rikligt med essentiella oljor, vitaminer, enzymer och mineraler.

Stevia motverkar svampinfektioner och bakterier. Även vid influensa och förkylningar sägs den ha en hjälpande effekt. Varken steviosid eller rebaudioside A orsakar karies, utan är snarare bakteriehämmande i höga doser. Stevia minskar bildningen av plack och kan därför motverka hål i tänderna.

SELF Micro Whey Active finns nu med Stevia!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s